William Yang Foundation

De William Yang Foundation is in 2013 opgericht om de continuïteit te waarborgen van het gedachtengoed dat William Yang ontwikkelde in zijn werk met mensen met kanker in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en het Taborhuis. Een belangrijk onderdeel van zijn werk is de psycho-energetische therapie, een speciale vorm van lichaamswerk, waarin de innerlijke geestkracht gemobiliseerd en toepasbaar wordt gemaakt. Het versterkt de levenskracht bij het genezingsproces en biedt het een bedding voor overgave bij het stervensproces.

De William Yang Foundation biedt deze vorm van lichaamswerk aan onder de naam Taborlicht Yoga. Het is een meditatieve, energetische yoga die zijn basis heeft in het unieke werk van Hetty Draayer. Zij had de gave de verbinding waar te nemen tussen verdieping van lichamelijk bewustzijn en verhoging van geestkracht. Zij ontwikkelde talrijke oefeningen om een bron van energie en licht diep in jezelf te ontdekken en vandaar uit jezelf te ervaren als een werkelijke eenheid van lichaam, ziel en geest. Bij kanker, maar ook bij andere levensbedreigende ziekten, is het heel belangrijk je weer een heel en ‘volwaardig mens te voelen en niet gereduceerd te zijn tot ‘patiënt’, zoals vaak gebeurt binnen het medisch technisch handelen.

De Taborlicht yoga legt een bedding voor een authentiek geleefde en doorleefde spiritualiteit die in een extreem moeilijke situatie aan het licht kan komen. In 2018 schreef William een proefschrift dat dieper inging op dit proces. De publieksversie van het proefschrift verscheen in 2019 onder de titel “Ont-worden om te worden wie je bent”.


Licht-er worden kan
In een ander Licht kan komen te staan
Een Lichtpunt kan zijn.

Yvonne Mekaoui

Als mensen de diagnose kanker krijgen, voelen ze zich soms verraden door hun lichaam. Belangrijk is dan om je lichaam niet af te wijzen, omdat het gefaald zou hebben, maar dat je van je lichaam kunt blijven houden.

Het is zinvol om voor jezelf te onderzoeken hoe je jezelf in of uit evenwicht brengt, hoe je je lichaam ondermijnt of juist voedt. Het gaat er hierbij om te kijken welke voeding gezond voor je is, maar ook wat gezond is voor moeder Aarde.

© William Yang - Website door WEN Kunst Webdesign & Stan Derksen