Reis naar Dharamsala in India

10 DAAGSE REIS NAAR DHARAMSALA 2022 (datum volgt)

 

Kennismaking met de Tibetaanse cultuur en spiritualiteit in Dharamsala (McLeod Ganj), verblijfplaats van de Dalai Lama in het noorden van India.

Al meer dan 30 jaar ga ik elk jaar naar Dharamsala. Aanvankelijk was ik geïnteresseerd in vormen van meditatie die binnen de Tibetaanse geneeskunst gebruikt worden als ondersteuning bij de processen van ziekte en sterven. Bij mijn eerste bezoek raakte ik zeer onder de indruk van de strijd die de Tibetanen voeren om in hun zelfgekozen ballingschap de eigen identiteit, cultuur en spiritualiteit te bewaren. Jarenlang heb ik een aantal jongeren gesponsord en gevolgd in hun ontwikkeling. Zij zijn inmiddels volwassen mannen en zijn bereid os kennis te laten maken met hun cultuur.
Samen met hen wil ik voor een kleine groep een interessant programma aanbieden rond het thema ‘adventurous compassion’.
Op welke manier wordt ‘compassie’ door de Tibetanen in praktijk gebracht in voor hen vaak extreem moeilijke omstandigheden. Welke plaats heeft het binnen de Tibetaanse geneeskunst, in de kunst, in de opvoeding. Op al deze gebieden zullen we interessante mensen ontmoeten: boeddhistische lama’s, politici, kustenaars, opvoeders, maar ook ‘gewone’ mensen die in McLeod Ganj wonen en leven.

Het programma is heel flexibel. 4 februari is de aankomst dag. Vóór het ontbijt en voor de avondmaaltijd is er een door mij begeleide meditatie. De middagmaaltijd kan in één van de vele restaurants genuttigd worden. Elke dag nodigen we een gast uit die over één van de thema’s kan vertellen. We bezoeken de tempel van de Dalai Lama, maken excursies naar het Norbulinka (academie voor de traditionele kunstvormen), het Tibetan Medical and Astrological Institute, het Gyuto monastery (verblijfplaats van de Karmapa), het museum van Tibetaanse religieuze kunst in de Library of Tibetan Works and Archives, het Tibetan Children’s Village. Maar er is ook tijd voor slenteren door de straatjes van McLeod Ganj, rustig op een terrasje zitten of een stevige wandeling maken langs de flanken van de Himalaya. 14 februari is dan weer dag van vertrek. Groepsgrootte is tussen de 6 – 12 deelnemers.

We verblijven in het guest house van de Lha Charitbale Trust. Daar hebben we de beschikking over een zaal voor de activiteiten, een eetzaal en 6 eenvoudige kamers met badkamer voor één persoon. Wanneer de groep groter is heb ik de beschikking over kamers in het enigszins luxueuzere Pema Thang guesthouse. Dit zijn twee persoonskamers.

De kosten voor het programma van deze 10 dagen zijn € …,… Dit is inclusief de kamer, ontbijt en diner, begeleide meditaties, lezingen, excursies en het vervoer erheen. Middageten is voor eigen rekening in één van de vele restaurants in McLeod Ganj.
Niet bij deze prijs inbegrepen is de Retour Amsterdam – Dharamsala. Ik heb goede ervaring met vakantieXperts in de Ziekerstraat, Nijmegen. Als je besluit om mee te gaan zal ik je de nodige informatie geven om op een soepele manier deze reis te maken. Dan is het eenvoudiger dan je denkt!

Voor het inschrijven van deze reis kun je het contactformulier gebruiken

© William Yang - Website door WEN Kunst Webdesign & Stan Derksen